Mi minden szól az elektromos munkahengerek mellett?

A Hesse Robot palettáján a korszerű ipari robotok mellett többek közt a DH-Robotics elektromos munkahengerei is megtalálhatóak. Ezek kimagasló hatékonysággal képesek együttműködni a különböző robotkarokkal, így biztosítva komplex megoldást az automatizációra törekvő vállalatoknak. Az elektromos munkahengerek számos kulcsfontosságú előnnyel rendelkeznek a pneumatikus „riválisaikhoz” képest – ezekről, valamint a DH-Robotics MCE és RCE sorozatú, elektromos munkahengereiről szól blogunk aktuális bejegyzése.

Fokozott energiahatékonyság

A Svájci Szövetségi Energiahivatal (Swiss Federal Office of Energy) egy 2023-as kutatásában több vállalatnál végzett felmérés alapján úgy számolt, hogy a pneumatikus munkahengerek elektromosra történő cseréje átlagosan 93%-kal csökkenti a felhasznált energiát. Ennek oka egyebek mellett a sűrített levegős technológiánál jóval hatékonyabb energiaátalakítás, valamint az, hogy az elektromos munkahengerek csak a szükséges energiát fogyasztják el, pazarlás nélkül.

Jóval környezetbarátabb működés

Pontosan tudjuk, hogy már a drasztikusan csökkentett energiafelhasználás is jelentősen mérsékli a vállalkozások ökológiai lábnyomát, ám az elektromos munkahengerek más téren is kedvezőbbek a környezet számára a pneumatikusokhoz képest. Nem bocsátanak ki pl. üvegházhatású gázokat, jóval kevesebb karbantartást igényelnek (ami nemcsak a költségeket fogja vissza, hanem a hulladéktermelést is), valamint a gyártóüzemek dolgozói számára ugyancsak nem elhanyagolható módon kisebb zajszennyezést okoznak.

Nagyobb teljesítmény és nyomaték

Az elektromos munkahengerek gyorsabb munkavégzésre képesek, ezáltal növelik a termelékenységet. Ezzel párhuzamosan pedig a pneumatikus hengereknél jóval nagyobb nyomatékot képesek kifejteni (ráadásul a nyomaték a teljes sebességtartományban állandó), így nehezebb terheket is tudnak emelni és mozgatni. Éppen ezért ideális megoldást jelentenek azoknak az automatizáció felé nyitó cégeknek, akik a monoton, fizikailag megterhelő feladatokból akarják kiváltani dolgozóikat.

Új távlatok a rugalmasságban

Fentebb már utaltunk arra, hogy az elektromos munkahengerek a pneumatikus „társaikhoz” képest szélesebb sebességtartományban üzemeltethetők, ami segíti a változó feltételekhez való könnyebb és gyorsabb alkalmazkodást is. A vállalatok ezáltal sokkal rugalmasabban működtethetik gyártósoraikat, és azonnal reagálhatnak a piaci igények változásaira.

Garantált precizitás

A pneumatikus hengerekkel összehasonlítva az elektromos munkahengerek lényegesen könnyebben szabályozhatók, és pontosabb pozicionálást tesznek lehetővé. Ez kulcsfontosságú lehet olyan munkafolyamatoknál, ahol elengedhetetlen az elérhető legnagyobb precizitás. Ennek megfelelően a Hesse Robot által teljes körű háttértámogatással biztosított technológia optimális megoldás lehet a teljesség igénye nélkül az elektronikával, orvosi gépekkel és műszerekkel vagy épp precíziós megmunkálással foglalkozó vállalkozások számára.

És még a kockázatok is csökkennek

A fentieken túl pedig azt sem érdemes figyelmen kívül hagyni, hogy az elektromos munkahengerek nem szivárognak, jelentősen mérséklik a tűz és robbanásveszélyt, így a biztonságot kiemelt fontossággal kezelő cégeknek kedvezőbb választást jelentenek. A DH-Robotics ráadásul az innováció egyik éllovasaként több egyedi, fejlett megoldással gondoskodik termékei kiemelkedően magas védelmi szintjéről.

DH-Robotics elektromos munkahengerek: a legjobb út a hatékony gyártósor felé

A Hesse Robot csapata által kínált DH-Robotics elektromos munkahengerek az összes említett erényt magukénak tudhatják, emellett pedig kifejezetten kompakt méret és felhasználóbarát kezelés, könnyen állítható paraméterek (sebesség, pozíció, tolóerő stb.) jellemzik őket. Mind az MCE, mind az RCE sorozatú munkahengerek rendelkeznek IP40 védettségi szabvánnyal, CE minősítéssel, valamint FCC tanúsítvánnyal és RoHs minősítéssel.

A DH-Robotics elektromos munkahengerei a piacon lévő lényegében összes kollaboratívrobot-gyártó technológiájával kompatibilisek. Ha ehhez hozzáfűzzük a cég innovatív plug and play funkcióit, akkor túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a Hesse Robot portfóliójában szereplő munkahengerek, karöltve korszerű ipari robotjainkkal, az elérhető leghatékonyabb megoldást jelentik az automatizáció új szintjét kereső vállalatok számára, az ipar legkülönfélébb szegmenseiben.

MCE és RCE sorozatú elektromos munkahengerek: a megoldások széles skálája

A weboldalunk megfelelő menüpontjaiban részletesebben is megismerhető két széria közül az MCE-t miniatűr mérete ellenére is nagy (akár 12 kg-os) teherbírás, 200 N-os elérhető tolóerő fémjelzi, ami több területen is képessé teszi összetett feladatok megbízható, kifogástalan elvégzésére.

Az RCE sorozat pedig mikroméretű, rúdtípusú elektromos munkahengereket takar, melyeket elsősorban lineáris mozgatást igénylő feladatok kezelésére fejlesztettek ki. A 8 kg-os terhelhetőségét, illetve az 1000 mm/s-os csúcssebességét és 3000 mm/s2-es maximális gyorsulását alapul véve ez a széria egyebek mellett az élelmiszeripari és az autóipari cégek aktuális kihívásaira adhat megfelelő választ.