DOBOT MG400 és M1 Pro kobotok: kis- és közepes vállalatoknak is elérhető az ember és a robot „szimbiózisa”

Blogunk előző bejegyezésében már kitértünk arra, milyen érvek szólnak az emberi munkaerő kiegészítésére, támogatására kifejlesztett kollaboratív robotok használata mellett az ipar legkülönfélébb szektoraiban. A Hesse Robot portfóliójának oszlopos tagja, a DOBOT fejlett megoldásai közül akkor a CR és CRA szériákra helyeztük a hangsúlyt, most pedig a témával kapcsolatos további gondolatok mellett az MG400 és az MG1 Pro kobotok kerülnek fókuszba.

Mint azt legutóbb is kiemeltük, az intelligens automatizáció révén a vállalatok hatékonyabbá, produktívabbá, biztonságosabbá és ami mostanra legalább ilyen fontos, fenntarthatóbbá tehetik tevékenységüket. Nem véletlen, hogy egyre többen ismerik fel az ebben rejlő potenciált: cégünk közelmúltban megjelent közleményében is megjegyeztük, hogy a hazai gyártóiparban ma már minden hetvenedik dolgozóra jut egy ipari robot.

Ezzel együtt egy ilyen beruházás még most is jelentős versenyelőnyt hozhat a cégeknek, amelyek az anyagi megtérülés mellett a dolgozói elégedettség növekedésével is számolhatnak. Utóbbi tényező oka, hogy a kollaboratív robotok éppen a többség által legkevésbé kedvelt, alacsony hozzáadott értékű, monoton, sőt, adott esetben akár veszélyes feladatokban tudják optimálisan kiváltani az embereket.

A Hesse Robot palettáján megtalálható, és a tőlünk megszokott módon komplex szakmai háttértámogatás mellett kínált DOBOT termékek pedig az ipari robotkarok egyre sűrűbb mezőnyéből is kiemelkednek többek közt teljesítményükkel, könnyű kezelhetőségükkel és gyors, rugalmas alkalmazkodásukkal a változó igényekhez. Az innovációban élen járó kínai partnerünk kobotjai, kiegészítve csapatunk tapasztalatával, a legfőbb szövetségesei lehetnek az automatizációs lépésekre készülő hazai cégeknek, méghozzá lényegében mérettől függetlenül. Ezt bizonyítandó íme két, a kisebb vállalatok igényeit és lehetőségeit is figyelembe véve megalkotott kollaboratív robotkar, amelyek valóban „demokratizálják az automatizációt”!

DOBOT MG400 helytakarékos, asztali robotkar

Ezt a 4 tengelyes kobotot kifejezetten a szűk munkaterületeken zajló, ismétlődő feladatok kifogástalan elvégzésére fejlesztették ki, szem előtt tartva a különböző helyszínek közti villámgyors áttelepíthetőséget is. Ezt támasztja alá, hogy a robotkar mindössze 8 kilogrammot nyom, a 190×190 mm-es alapterülete pedig alig fele akkora, mint egy A4-es lap.

Az MG400 erősségei közé tartozik a rendkívül intuitív programozófelület, amelynek köszönhetően a technológia első használói is néhány perc alatt betaníthatják újdonsült „kollégájukat” a szükséges mozdulatsorra. Hozzá kell tenni, hogy a DOBOT megoldása a grafikus programozás vagy épp a Lua-programozás lehetőségét is támogatja, vagyis az eltérő tudásszintű felhasználók is megtalálják azt a módot, amivel a legtöbbet kihozhatják az asztali robotkarból.

Szintén említést érdemel, hogy a DOBOT összes termékéhez hasonlóan az MG400-at is innovatív ütközésérzékelő technológiákkal vértezték fel, így azonnal befejezi a mozgást, amint hozzáér valamihez. A tulajdonosoknak így akkor sem kell aggódniuk, ha a kobot bevetésére közvetlen emberi jelenlét mellett kerül sor.

Ami a sokakat érdeklő számadatokat illeti, az asztali robotkar kompakt mérete ellenére akár 750 grammos teherrel is üzembiztosan megbirkózik, és akár 440 mm sugarú körben is tud dolgozni. A maximális sebessége mind a 4 tengely esetén elérheti a 300°/s-ot, mindezt pedig ±0.05 mm-es pontossággal az ismétlődő folyamatok során.

Mindent egybevetve így a hagyományosnak tekintett ipari robotkarokhoz képest kimondottan kedvező árú DOBOT MG400 ideális választás lehet többek között a ki- és berakodás, a ragasztás, a minőség-ellenőrzés vagy épp az adagolás automatizálására – méghozzá a legkisebb helyen, de megfelelve a legnagyobb elvárásoknak is!

DOBOT M1 Pro második generációs SCARA robot

A tradicionális ipari robotkaroknál még mindig jóval kisebb helyet foglaló (és azoknál lényegesen költségbarátabb) kobot elsősorban a könnyűipari vállalatok tevékenységét képes hatékonyan optimalizálni a legkülönfélébb feladatkörök átvállalásával. Az M1 Pro a SCARA robotokra (azaz a válogatási feladatok elvégzésére kialakított robotkarokra) jellemző képességeket egyesíti a DOBOT speciális megoldásainak előnyeivel, így egyedülállóan intelligens ember-robot együttműködést tesz lehetővé.

Az elődjéhez képest jelentősen továbbfejlesztett kobot tömege mindössze 15,7 kg, karja pedig az iparági átlagnál mintegy 40%-kal keskenyebb, ami a sérülések és károk kockázatát is mérsékli. Az első és második tengelyen 180°/s, a harmadikon 1000 mm/s, a negyediken pedig 1000°/s-os sebességre képes technológia ismétlési pontossága kiemelkedő (±0.02 mm), a pálya tökéletes reprodukálásáról pedig a DOBOT innovatív TrueMotion algoritmusa felel.

Az M1 Pro kompakt kialakítása, integrált vezérlődoboza, „plug and play” technológiája és könnyű hordozhatósága együttesen rengeteg értékes időt takarít meg a felhasználóknak. A robotkart a számottevő programozási jártassággal nem rendelkezők is egyszerűen, mintegy 15 perc alatt beállíthatják, de a zökkenőmentes használat érdekében a beüzemelésben és betanításban természetesen a Hesse Robot szakemberei is készséggel közreműködnek – csakúgy, mint a későbbi szervizelésben. A 400 mm-es munkasugarú kobot kezelését tovább egyszerűsíti és a lehetőségeket szélesíti, hogy PC-vel, tablettel vagy akár okostelefonnal is gond nélkül összehangolható.

A hasznos terhelhetőség ennél a terméknél már eléri a 1,5 kg-ot, amivel természetesen a potenciális alkalmazási területek tárháza is bővül. A csavarozás, összeszerelés, minőség-ellenőrzés, ragasztás, adagolás mellett akár csomagolásra és raklapozásra is hatékonyan „befogható”, míg az úgynevezett „pick-and-place” feladatok során akár SIM-kártya méretű, kis tárgyakkal is kiválóan boldogul.

Weboldalunk Termékek menüpontjának megfelelő aloldalain az MG400 és az M1 Pro robotkarról is talál bővebb információt, illetve egy-egy videón is megtekinthetőek működés közben. További kérdéseikkel pedig forduljanak hozzánk bizalommal elérhetőségeinken!