A nyomdaiparban is sokak tetszését elnyerték iparirobot-megoldásaink

A közelmúltban került sor a nyomdaipari szakma idei utolsó nagy hazai rendezvényére, a PRINT MEET-re. A XXX. PNYME Nyomdász Vándorgyűlést és a GPwA Zöld Minikonferenciát magába foglaló, kétnapos novemberi eseményt a Hesse Trade Kft. szponzorálta. A zalaegerszegi Mindszentyneumban tartott előadássorozatok fő témája – a vállalatunk számára is kulcsfontosságú fenntarthatóság, valamint a most mindenkit érdeklő mesterséges intelligencia mellett – az ipari robotizáció volt. Ennek jegyében ügyvezető igazgatónk, Markos András két, jó hangulatú prezentációt tartott a szépszámú jelenlévőnek legújabb üzletágunkkal, a Hesse Robottal kapcsolatban. Aktuális blogbejegyzésünkben ezeket foglaljuk össze röviden a tevékenységük automatizálása iránt érdeklődők számára.

A Robotok kora címet viselő előadás a Hesse Trade Kft. bemutatásával indult, melyben Markos András felvázolta a 2013-ban, Csernus Zoltán ügyvezetőtársával alapított és azóta is közösen vezetett cég történetét, majd rátért arra, hogy a nyomdaipar és a csomagolóipar (Hesse Pack) után miért az automatizáció lett a vállalat új, főbb területe. Mint mondta, jó pár szektorban – pl. nyomdaipar, csomagolóipar, fémmegmunkálás, autógyártás, élelmiszeripar, fogyasztói elektronika, orvosi gép- és műszeripar vagy épp félvezetőipar – jelenleg az ipari robotok bevezetése számít a legfőbb kihívásnak, feladatnak, így ezt kell lekövetni egyedülálló előnyöket biztosító megoldásokkal.

A teltházas közönség a robotizáció több évszázados (Leonardo da Vincivel induló) múltjának főbb állomásait követően hallhatott a technológia jelenéről, majd következett a Hesse Robot portfóliójának áttekintése. Ebben elsősorban, de nem kizárólag, nyomda- és csomagolóipari megoldások találhatóak a Dobot gyártmányú ipari robotkaroktól a robotmegfogókon át a robottargoncákig. A World Robotics 2023-as statisztikáit látva mindenki megbizonyosodhatott az ipari robotok egyre gyorsuló ütemű terjedéséről, ami az utóbbi években Magyarországot sem hagyta érintetlenül. Szintén érdekes tény, hogy az ipari robotokon belül egyre nagyobb arányt tesznek ki a kiegészítő együttműködésre képes kollaboratív robotok, azaz kobotok.

Az International Federation of Robotics adatai alapján világos lett az is, hogy mára az ipari robotizáció motorja Kína lett – tavaly csak abban az országban több ipari robot telepítésére került sor, mint a világ többi részén együttvéve. Ezek után nem meglepő, hogy a Hesse Trade érdeklődése is a kínai gyártók felé fordult, melyekre a régiónkban is megfizethető áron kínált, magas színvonalú és megbízható technológia jellemző, nagyfokú rugalmassággal karöltve. A legsikeresebb kínai kobotgyártónak a Dobot számít, amely az előző esztendőben 1200-nál is több szellemi tulajdonjogot jelentett be. Partnerünk ipari robotkarjait innovatív megoldások mellett könnyű bevezethetőség és biztonságos működtetés jellemzi. Ezt egészíti ki a hazai vállalkozások számára a cégünkre jellemző komplex háttértámogatás, melyhez robotra trénelt szakemberrel is kiegészített, nagy létszámú szervizcsapatunk is hozzátartozik.

A prezentáció zárásaként pedig az került szóba, miért is kellenek a robotok a nyomdába – erről azonban rövidesen egy önálló írással is jelentkezünk ugyanezen a felületen!

Ügyvezető igazgatónk második, Robotizált anyagmozgatás című előadása pedig akörül forgott, hogy a kimagasló megtérülést biztosító ipari robotkarok mellett miért kezdtünk foglalkozni többek közt robottargoncákkal is. Az automata anyagmozgatás mellett javarészt ugyanazok az érvek szólnak, mint általában az ipari robotizáció mellett, azaz a rendelkezésre álló szűkös (jó) munkaerő, a 0-24-es termelés igénye vagy épp az emberi mulasztásból adódó hibák, balesetek kiküszöbölése. A modern robottargoncák fajtáinak ismertetése után Markos András részletesen is beszélt a SEER nevű innovatív gyártóról, melynek számtalan üzemben bizonyító robottargoncái közül több is megtalálható a Hesse Robot palettáján.

Nagy örömünkre szolgál, hogy mindkét prezentáció kiváló fogadtatásban részesült, a helyszínen tartózkodó szakemberek közül többen is élénken érdeklődtek a megismert automatizációs megoldások iránt. Ez alapján még egyértelműbbé vált, hogy a nyomdaipar – és számos más szektor – forradalma, melyet az ipari robotok vezetnek majd, már a küszöbön áll, ebből pedig a Hesse Robot kész minél nagyobb szerepet vállalni. Ha az Ön vállalata is erre a kényelmesen járható útra lépne, a fentieknél bővebb információkért forduljanak hozzánk elérhetőségeinken!

Nincs hozzászólás

You can be the first one to leave a comment.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük